Kawa rozpuszczalna – świetna nie tylko do picia

Polskie trendy się odwracają, jeszcze kilkanaście lat temu, Polacy pili kawę rozpuszczalną na potęgę. Jej niska cena, szybkość przygotowania i brak fusów sprawiał, że sięgano poi ten produkt bardzo chętnie. Jednak z biegiem czasu, wzrostem zarobków oraz łatwym dostępem do tanich, ale dobrych ekspresów oraz kaw, spożycie kawy w ziarnach znacznie wzrosło. Mimo wszystko, kawa rozpuszczalna nadal ma silną pozycję na rynku, a wykorzystywana może być nie tylko w postaci ciepłego napoju.

Kawa mrożona

Aromatyzowana kawa rozpuszczalna, wsypana do niedużej ilości gorącej wody, zalana zimnym mlekiem i zasypana paroma kostkami lodu. W taki sposób można przygotować pyszną kawę mrożoną. To właśnie kawa rozpuszczalna jest lepszym rozwiązaniem do stworzenia takiego napoju, niż kawa mielona, ponieważ ma mniej goryczkowy posmak. Dodatkowo, jej przygotowanie może trwać bardzo krótko. Taką kawę mrożoną można komponować dodatkowo chociażby z mlekiem sojowym, syropami, cynamonem czy kardamonem.

Ciastka kawowe

Jeżeli do przepisu na klasyczne ciastka kruche, dodamy rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody kawę rozpuszczalną, otrzymamy świetne ciastka. Zależnie od użytych proporcji, smak kawy będzie miał różną intensywność, ale nigdy nie będzie gorzki i ziemisty. Nie trzeba wiele wysiłku, by stworzyć taki deser, a łatwo zaskoczyć znajomych.

Lody

Jeżeli lody waniliowe, zmieszamy z kawą mieloną, otrzymamy bardzo intensywne w smaku lody kawowe. Jednak trzeba pamiętać o tym, że deser taki przejmie głównie smak tego czarnego naparu, a mocny posmak ziemi może odrzucić wiele osób. Użycie kawy rozpuszczalnej do stworzenia takiego deseru, da nam dużo możliwości co do kompozycji smakowych. Taką mieszankę, można śmiało mieszać z syropami i aromatami, świetnie będzie pasować karmel, orzech oraz kokos. Nietypową, ale smaczną wersją, będzie dodatek mięty lub czekolady.

Torty i ciasta z masą kawową

Wielu kojarzące się z polskimi imieninami, torty z masą kawową wracają do mody, zarówno na weselach, jak i zwykłych imprezach urodzinowych. Jeżeli użyjemy kawy mielonej do takiej masy, to otrzymany smak zagłuszy wszystkie pozostałe aromaty, będzie w smaku ciężki, nieco palony. Dodatkowo otrzymany kolor będzie ciemny, wręcz błotnisty. Jeżeli do stworzenia masy użyjemy kawy rozpuszczalnej, otrzymamy barwę lekko brązową, mleczną. Dodatkowo, smak będzie fajnie podbijał inne aromaty, zwłaszcza czekoladę i orzech, zamiast je zabijać. Kawę rozpuszczalną można użyć również do dekoracji, gdyż jej gródki mają przyjemny, kawowy aromat. Dzięki temu, to właśnie nie kawa mielona powinna być użyta do naszych deserów.

Tagged: Tags