Jak zrobić zdrowe pasty kanapkowe?

Warzywne pasty do kanapek

Pasty kanapkowe są alternatywą tradycyjnych dodatków do chleba, często bardzo smaczne i zdrowe. Coraz więcej osób poszukuje ciekawych przepisów na pasty kanapkowe, ponieważ mogą one zastąpić codzienne jedzenie wędlin czy sera. Ponadto ich zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu, a za każdym razem może to być zupełnie inny smak. Najbardziej wartościowe są pasty warzywne, ponieważ zawierają cały zestaw składników odżywczych i do tego są mało kaloryczne. Obecnie najpopularniejsze to hummusy, wykonane z ciecierzycy, z różnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, papryka, czy oliwki. Jednak coraz więcej wegetarian poszerza te smaki, oferując w swoich przepisach pasty z soczewicy, grochu, fasoli, a nawet bobu czy kukurydzy. Aby wykonać taką pastę należy zblendować rośliny strączkowe, dodać odrobinę wody, oliwy oraz przyprawy. Jest to wyśmienita pasta do chleba, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Można ją przyprawić ziołami, czosnkiem, cebulą, czy przyprawami. Odmianą są pasty wykonane z cukinii, bakłażana, papryki kolorowej, groszku zielonego, a nawet grzybów. Wszystko zależy od inwencji twórczej oraz gustów kulinarnych. Ci, którzy nie mogą samodzielnie zrobić pasty kanapkowej, mogą je kupić gotowe w sklepie ze zdrową żywnością. Są pasjonaci past, którzy wytwarzają je domowym sposobem i sprzedają, choćby na bazarze czy targu ekologicznej żywności.

Zdrowe pasty kanapkowe

Pasty do kanapek są doskonałe praktycznie wszędzie, czy to do pracy, czy w podróży. Można nimi posmarować pieczywo, jak też jeść łyżeczkami, jeśli ktoś tak bardzo lubi. Ważne jest to, aby zawierały jak najmniej konserwantów, barwników czy chemicznych dodatków, ponieważ nie wpływają odżywczo na organizm. Do zdrowych past na pewno można zaliczyć zrobione samodzielnie według tradycyjnych przepisów, a te można znaleźć na blogach zdrowego odżywiania, w książkach kulinarnych oraz w programach telewizyjnych. Pod ręką warto mieć owoce, warzywa, przyprawy, zioła, tak aby pasty kanapkowe były zróżnicowane i smaczne. Mogą zawierać kawałki warzyw, dzięki czemu będą smaczniejsze. Odkrywcze na pewną będą pasty kanapkowe z dodatkiem odmian serów wysokiej wartości, składników śródziemnomorskich oraz azjatyckich. Sklepy ekologiczne coraz częściej oferują smakowe pasty w słoikach, tylko z naturalnych składników. Nie są one drogie, a jednocześnie bardzo pojemne i wystarczają dla całej rodziny. Popularne smaki to pomidorowy, paprykowy, oliwkowy, a także z odrobiną ziół wszelkiego rodzaju, a dla smakoszy są typowo azjatyckie, zarówno słodkie jak i ostre. Pastą kanapkową można zastąpić masło czy margarynę i wybierać je jako dodatek do innych wartościowych produktów do pieczywa.

Tagged: Tags